Metrolijn Rotterdam Zuid - Capelle a/d IJssel

  • Submitted

  • Approved

  • Populair

     

Thematische categorie van het idee:: Netwerk Infrastructuur Voertuigtechnologie en ontwerp
Transport systeem:: Metro
Wat is het doel van het idee?: Tevredenheid van OV gebruikers verbeteren Tevredenheid van medewerkers van het OV verbeteren Kosten van het OV verlagen
Aangemaakt: 5 jaar geleden
Aangemaakt door: Mrdh

Korte beschrijving van het idee (max 50 woorden):

Een metrolijn van station Slinge naar Capelsebrug via het Stadion en het al bestaande metrostation Lombardijen.

Volledige beschrijving van het idee:

Een metrolijn van Zuidplein via Lombardijen en het Stadion zou een ideale metroverbinding zijn.
De verbinding is perfect omdat station Lombardijen al bestaat, en het Stadion nog heel goed een metrostation kan gebruiken in de toekomst.
Het Stadion wordt verplaatst, en dat zou als de lijn dichtbij het Stadion aangelegd wordt, bij de bouw meegenomen kunnen worden.
De metrostations Beurs en Zuidplein worden te druk. Station Kralingse Zoom ook, maar voor het aanleggen van een metrolijn ligt het graven van een tunnel onder de Maas en uitkomen nabij Capelsebrug goed voor de hand.
Zuidplein - Kralingse Zoom zou een nuttige verbinding zijn voor de reiziger, maar het aanleggen lijkt onbegonnen werk omdat de sporen niet moeten kruisen in de tunnel op het drukke traject van 3 metrolijnen tussen Voorschoterlaan en Kralingse Zoom. Met een spoor onder de huidige 2 om een aftakking te maken richting Zuidplein vanuit Kralingse Zoom, kan dat wel.

Tot Zuidplein ligt het traject ondergronds. Maar eventueel zou de metrolijn ook bovengronds uit kunnen komen bij Zuidplein om gekoppeld te worden aan het huidige viaduct van lijnen D en E, zodat Slinge een eindpunt wordt. Het Zuiderpark is ruim, en daarom zou het aanleggen van een viaduct over de huidige baan makkelijk gebouwd kunnen worden.
Station Slinge heeft twee keersporen om er een eindpunt van te maken, en zo kunnen metro's ook nog vanuit de remise Waalhaven vanaf daar de metrolijn op, en ook zou een metrolijn vanuit Spijkenisse of Hoogvliet nu rechtstreeks naar Capelle a/d IJssel kunnen rijden, wat misschien een idee is voor in de spits om de huidige extra rit op metrolijn D op te vangen.
Dit zou de drukte op metrolijn C flink verminderen, en zijn extra metro's op lijn D vanuit Rotterdam Centraal ook niet meer nodig naar Spijkenisse in de spits omdat de hoge frequentie tussen Slinge en Rotterdam Centraal dan al opgevangen is door een extra metro op lijn E.
Het huidige plan voor lijn E is dat het de spits ritten van lijn D vervangt maar dat kost veel sneltram materieel. Als deze lijn af is en aangesloten op het viaduct naar Slinge, kunnen de huidige extra ritten vanaf Slinge op metrolijn D worden opgevangen door 'lijn F' in de spits, vanuit Capelle.

Een metrolijn vanaf Zuidplein tot Capelsebrug zou reizigers naar Kralingse Zoom net zoals op Beurs één overstap kosten, maar zo wordt het ook nog mogelijk om de nieuwe lijn vanaf Capelsebrug door te trekken tot De Terp, waar metrolijn C nu rijdt en misschien kan lijn C dan ingekort worden tot Capelsebrug om de overbodige capaciteit van 5 minuten in Capelle a/d IJssel weg te halen. Ook zou lijn C tot Capelsebrug het mogelijk maken om in de toekomst met 4 voertuigen te rijden, omdat er maar 3 voertuigen passen op de drie stations in Capelle, maar dat is een overig idee.
Als het om materieel gaat, kost de lijn tussen Zuidplein en Capelsebrug ook geen 'sneltram' voertuigen, die nodig zijn op de lijnen A, B en E. Natuurlijk zijn er tegen die tijd nieuwe metro's nodig, maar niet eens zoveel.
De lijn begint ondergronds bij Zuidplein, rijdt onder autowegen door naar Lombardijen, langs het Stadion, gaat onder het water door en komt vanuit de dijk nabij de remise 's-Gravenweg uit en koppelt 1 spoor zich 'gelijkvloers' aan en het andere gaat er als viaduct overheen, wat op die locatie makkelijk aan te leggen is.


Deel dit idee!