Eenduidigheid in het OV

  • Submitted

  • Approved

  • Populair

     

Thematische categorie van het idee:: Van deur tot deur Digitale diensten voor het OV Voertuigtechnologie en ontwerp
Transport systeem:: Bus Metro Tram Trein Waterbus
Wat is het doel van het idee?: Tevredenheid van OV gebruikers verbeteren
Aangemaakt: 4 jaar geleden
Aangemaakt door: Mrdh

Korte beschrijving van het idee (max 50 woorden):

Het OV moet begrijpbaarder worden voor mensen voor wie het geen dagelijkse routine is om er gebruik van te maken. Er zijn namelijk te veel verschillen tussen de diverse OV-bedrijven en het soort vervoermiddel.

Volledige beschrijving van het idee:

Drie belangrijke punten hierbij:

Het moet voor de klant zo zijn dat je van een bepaalde lijn gebruik maakt, onafhankelijk van het OV-bedrijf of het soort vervoermiddel. Een lijn is een lijn, of dat een bus is van Connexxion, een trein van de NS (opmerking hierbij: treinen moeten ook lijnnummers krijgen), of een boot van de RET (nog een opmerking: De OV-chipkaart is hier niet eens geldig); voor de klant moet het allemaal op dezelfde manier werken. Ook voor wat betreft reisproducten. Die moeten onafhankelijk zijn van de vervoerder. In plaats daarvan zou de geldigheid alleen af moeten hangen van het gekozen gebied.

Op internet moet de informatie ook beter bij elkaar gebracht worden, per regio. Voor uitgebreide reisinformatie moet de klant nu naar de website, of app, van de betreffende vervoerder. Daardoor staat niet alle informatie van de verschillende lijnen bij elkaar, wanneer er meerder vervoerders in een gebied actief zijn. Natuurlijk is er wel de website 9292.nl (waarom is de naam niet simpelweg iets als OVinfo.nl???), maar op de websites van de vervoerders staat vaak meer informatie. Zorg voor informatievoorziening voor regio's, waarin alle info van de verschillende vervoerders samenkomt. Bijvoorbeeld OVwestnederland.nl, of OVmetropoolregioamsterdam (of wellicht een wat kortere naam), om maar iets te bedenken.

In- en uitchecken moet duidelijker bij overstappen naar een andere vervoerder. In de bus en in de tram gebeurd dat in het voertuig zelf, wat op zich duidelijk is. Wanneer dat ook zo is in de trein en de metro, dan is het in ieder geval overal hetzelfde, dus duidelijk. Toegangspoortjes zouden evengoed kunnen blijven werken. Bij het verlaten van een station kan immers vergeleken worden of de uitcheck overeenkomt met het betreffende station.
Het starttarief moet niet opnieuw berekend worden bij een overstap (zoals nu bij overtappen van trein naar bijv. tram) en er moet altijd kilometerkorting gegeven worden. Dus hoe hoger het aantal kilometers, hoe lager de prijs per kilometer (zoals nu bij de NS het geval is).
Overigens zag ik hier ook van iemand een idee om bij reizen met bus en tram juist buiten, dus op de halte, in en uit te checken. Daarnaast was er ook nog iemand anders met het idee van in- en uitchecken in de trein.


Deel dit idee!