Zekerder over- en instappen met rijrichtingtekens

  • Submitted

  • Approved

  • Populair

     

Thematische categorie van het idee:: Netwerk Infrastructuur Beleving Voertuigtechnologie en ontwerp
Transport systeem:: Bus Metro Tram Trein Waterbus
Wat is het doel van het idee?: Tevredenheid van OV gebruikers verbeteren
Aangemaakt: 4 jaar geleden
Aangemaakt door: Mrdh

Korte beschrijving van het idee (max 50 woorden):

Zeker in onbekend gebied is het vaak verwarrend welke bus, tram of ander vervoermiddel je moet nemen. Niet alleen welke lijn, maar ook de rijrichting. Natuurlijk heb je dat vooraf opgezocht, maar wanneer je gaat overstappen is er toch vaak angst bij de verkeerde halte te staan of zelfs de verkeerde richting op te reizen. De oplossing? Met een teken naast het lijnnummer de rijrichting aangeven. Lijn 38 'op' en lijn 38 'neer'. Dit is makkelijker te onthouden dan de eindpunten die je helemaal niet kent of weet waar ze liggen. Je wilt eigenlijk gewoon "zien" welke kant je vervoermiddel op gaat t.o.v. van de route.

Volledige beschrijving van het idee:

Elke rijrichting van een lijn krijgt een eigen teken. Je ziet snel of je de juiste bus, tram of metro neemt. Dit idee heb ik al langer, maar afgelopen zomer zag ik in Italië een busbedrijf dat zoiets al deed. Hier reed elke oneven lijn met de daarop volgende even lijn dezelfde route, maar in tegengestelde richting. Heen stapte je dus in lijn 31, maar terug in lijn 32. Dit kost echter veel lijnnummers én is verwarrend. Want rijdt lijn 33 de route van lijn 32 terug of juist lijn 31? Je ziet dan dat het eindpunt totaal niet zorgt voor duidelijkheid. Terwijl de lijn waarmee je kwam vaak wel goed onthouden is. Na wat opzoeken blijken treinen in een aantal andere landen 'op' en 'neer' te gebruiken in relatie tot een grote plaats. In het VK kwam dit vanuit de mijnbouw (heuvel op en heuvel neer). Andere landen namen dit misschien over. Dit lijkt echter niet in alle vervoermiddelen doorgevoerd. In Engeland rijden de treinen van en naar London, maar de metro's in de stad zelf rijden o.a. south- en northbound.

Hoe je dit vorm geeft kan op verschillende manieren, daar moet goed naar gekeken worden. Naast lijnnummers zijn er in Nederland ook lijnletters. Bepaalde keuzes kunnen er dan vreemd uitzien. Bus 38x en bus 38y, geeft ook metro Ax en metro Ay. In dit idee kies ik dan voor ▲(op) en ▼(neer). Tekens die makkelijk te maken zijn met alt+30 (alt ingedrukt houden en daarna 30 tikken op je cijferblok) en alt+31. Korte woorden die snel uit te spreken en uit te schrijven zijn: "Neem de 38 op(waarts)". Natuurlijk is dat even wennen, maar woorden als 'eppen', 'ha-dee-em-ie', en dergelijke zijn ook ingeburgerd geraakt door dagelijks gebruik. En misschien zijn er wel betere woorden of tekens.

Voorbeeld drukwerk: "Neem vanaf Schiedam Centrum metro A, B of C▲ naar Beurs en stap over op metro D of E▼" ipv "Neem vanaf Schiedam Centrum metro A r. Binnenhof , B r. Nesselanden of C r. De Terp naar Beurs en stap over op metro D r. Spijkenisse Akkers of E r. Slinge.


Deel dit idee!