Railcateraar App (functionality)

  • Submitted

  • Approved

  • Populair

     

Thematische categorie van het idee:: Beleving Duurzaam Digitale diensten voor het OV Bedrijfsmodellen, wetgeving Marketing en mobiliteitsmanagement Gedragsverandering
Transport systeem:: Trein
Wat is het doel van het idee?: Tevredenheid van OV gebruikers verbeteren Tevredenheid van medewerkers van het OV verbeteren
Aangemaakt: 4 jaar geleden
Aangemaakt door: Joep Heusschen

Korte beschrijving van het idee (max 50 woorden):

Iedereen kent het: Je bent net onderuit gezakt in je stoel, de trein begint te rijden en jij merkt dat je na een lange dag wel wat trek hebt. Je had haast dus even snel een broodje halen kon niet meer, en nu moet je nog twee uur in de trein zitten. Dat wordt een lange rit. Maar dan komt het verlossende nieuws: er is een railcateraar aanwezig! Bof jij even, wat een prachtige service is dat toch van de NS. Jij koopt dan ook een lekkere snack en een warme koffie. Opgelucht kijk je naar buiten, wordt het toch nog een prettige reis! Ondanks deze voordleen heeft de Railcateraar toch een ietwat verstoft en vergrijsd imago. Daarmee haalt de geboden service bij lange na zijn potentie niet als het gaat om de toegevoegde comfort dat treinreizigers (kunnen) ervaren. Ook voor de NS liggen er echter kansen om meer uit de railcatering service (en NS-app) te halen. Met een uitbreiding van de NS-reizen app met een railcateraar gedeelte wordt dit imago eenvoudig opgepoetst, en het comfort dat geleverd wordt door de de railcateraar ontegenzeggelijk vergroot, zowel voor de reiziger als voor de NS.

Volledige beschrijving van het idee:

De al bestaande NS-reizen app wordt simpelweg uitgebreid met informatie over (en interactie met) de railcateraar. Waar je voorheen alleen services als WC, WI-FI en Stilte Coupé zag, zie je nu ook of er railcatering aanwezig zal zijn in jouw trein/op jouw traject. Hierdoor kun je je alvast instellen op zijn/haar passering en wordt je warm gemaakt om iets te bestellen. Ook kun je als je haast hebt, op deze manier besluiten om gewoon de trein in te gaan en daar een drankje te bestellen in plaats van nog even snel op het station.
Verdere uitbreidingen van de railcateraar toevoeging zijn heel mooi modulair op te bouwen. Men kan bijvoorbeeld ook direct het assortiment weergeven dat aanwezig is bij de railcateraar (eventueel up to date, of het algemene railcateraar aanbod) met de bijbehorende prijzen. Op deze manier kan alvast een keuze gemaakt worden en alvast het benodigde bedrag gepakt worden. Dit alles bemiddelt en voorspoedigt de interactie met de railcateraar en verhoogt het comfort voor zowel de reiziger als de railcateraar van dienst. Een nog uitgebreidere versie maakt het mogelijk om direct al te bestellen en te betalen. Men gaat door het assortiment, vinkt aan wat hij/zij wil bestellen en doet direct een (gereserveerde) betaling. De reiziger krijgt een (QR) code die wordt gescand/ingevuld door de railcateraar als hij/zij passeert en de bestelde producten worden afgeleverd aan de reiziger. Daarmee wordt de betaling met een druk op de knop bevestigd. Dit scheelt tijd én verhoogt het comfort aanzienlijk.
Voor de NS biedt een dergelijke functionaliteit enorm veel voordelen op het gebied van marketing, data-verzameling en communicatie met de reiziger. Men zou bijvoorbeeld ‘acties/aanbiedingen’ via de app kunnen presenteren, of op bepaalde wijzigingen in het assortiment wijzen. Daarnaast kan de NS de duurzaamheid of keuze van haar producten toelichten in een extra informatie deel van de app. Stapsgewijs krijgt de railcataeraar daarmee een hipper, nieuwer en duurzamer imago, en wordt de service laagdrempeliger en funtioneler. De modulaire opbouw maakt het daarnaast ook nog eens heel schaalbaar en daarmee haalbaar.

(Bijlage: Illustraties van de app/funcionaliteit en de werking hiervan)


Deel dit idee!