OV van de toekomst

  • Submitted

  • Approved

  • Populair

     

Thematische categorie van het idee:: Beleving Duurzaam Digitale diensten voor het OV Marketing en mobiliteitsmanagement Gedragsverandering
Transport systeem:: Bus Metro Tram Trein Waterbus
Wat is het doel van het idee?: Tevredenheid van OV gebruikers verbeteren Tevredenheid van medewerkers van het OV verbeteren Kosten van het OV verlagen
Aangemaakt: 4 jaar geleden
Aangemaakt door: Tania Kabuta

Korte beschrijving van het idee (max 50 woorden):

Je kent het wel, het is tijd om uit te checken maar waar had je in godsnaam die OV-chipkaart gelaten. Vlak nadat de tramdeuren sluiten vind je jouw OV-chipkaart onderop je tas.. Bij het inchecken blijkt dat je niet genoeg geld op je OV-kaart hebt om de bus in te stappen en er is nergens een oplaadpunt te bekennen.. Dit zijn een paar van de vele irritaties die een gebruiker kan hebben bij het gebruik van de OV-chipkaart. Het in- en uitchecken blijft een gedoe of je het nu gewend bent geraakt of niet en het is altijd opletten of je nog genoeg saldo hebt. Wat nou, als ik jullie vertel dat ik hiervoor de oplossing heb gevonden. Het gebruik van de OV-chipkaart is from the past. Voortaan loop je zorgeloos de trein/bus/tram/metro/waterbus in zonder je druk te maken over het inchecken of je reissaldo.

Volledige beschrijving van het idee:

Dankzij een nieuwe technologie, die nu al een aantal jaren bestaat maar nog geen echte toepassingen heeft gevonden, is het mogelijk om nooit meer in- of uit te hoeven checken. Ik introduceer u, de Beacon!
Wat je nodig hebt om nooit meer gebruik te maken van je OV-chipkaart is:
- een smartphone met bluetooth
- beacons

De Beacon technology werkt met Bluetooth. Dit heeft een laag battery verbruik van je smartphone ten opzichte van de NFC technology waar de OV-chipkaart op het moment mee werkt.
Beacons kunnen tot op 70 meter afstand contact maken met een smartphone. Nu is deze afstand voor dit idee niet altijd nodig maar wel groot genoeg om per vervoersmiddel(gemiddeld) maar één beacon nodig te hebben. Deze ene beacon kan dankzij weaves zien dat jij 50 meter verderop in het voertuig bent gestapt. Tijdens de reis krijg jij zonder er iets voor te hoeven doen een notificatie op je smartphone dat je ingecheckt bent. Zodra je het voertuig verlaat en niet meer mee reist krijg je hier ook een notificatie van.
Via een web applicatie, wat inhoud dat er geen app gedownload hoeft te worden maar er simpel weg gebruik gemaakt kan worden van een "website" die functioneert als app(met push notificaties), krijg je de notificaties binnen en kun je ook jouw reisgeschiedenis bijhouden. Op de web applicatie(web app) kun je namelijk inloggen en al jouw informatie terugvinden op één plek.

Een web applicatie..
betekend voor de gebruiker: meer vrij geheugen en geen extra stappen met het downloaden van een app
betekend voor de ontwikkelaar en de opdrachtgever: geen aparte app ontwikkelen voor android en iOS

Daarnaast hoeft de moderne OV gebruiker zich ook nooit meer zorgen te maken over het opwaarderen van het reissaldo want dit kan simpelweg via een betaalmethode op de web app.


Deel dit idee!