OV-PAY: veilig en eenvoudig betalen in het openbaar vervoer

  • Submitted

  • Approved

  • Populair

     

Thematische categorie van het idee:: Digitale diensten voor het OV
Transport systeem:: Bus Metro Tram Waterbus
Wat is het doel van het idee?: Tevredenheid van OV gebruikers verbeteren Tevredenheid van medewerkers van het OV verbeteren
Aangemaakt: 4 jaar geleden
Aangemaakt door: Pascal de Jong

Korte beschrijving van het idee (max 50 woorden):

Na een golf van (gewapende) overvallen hebben ov-bedrijven afgesproken dat vanaf 1 januari 2018 niet meer met contant geld betaald kan worden op de voertuigen. Het is begrijpelijk dat er maatregelen genomen worden om reizigers en personeel te beschermen, maar dagelijks worden nog altijd duizenden vervoersbewijzen contant afgerekend. Bovengemiddeld vaak zijn dit mensen uit bevolkingsgroepen die in hoge mate afhankelijk zijn het openbaar vervoer, zoals ouderen, mensen met een migratie-achtergrond of mensen met een klein budget. In plaats van contante betaligen te weren, zouden ov-bedrijven dit moment moeten aangrijpen om betalen in het ov voor iedereen veilig en eenvoudig te maken, ook als je niet met een ov-chipkaart of bankpas wilt of kunt betalen.

Volledige beschrijving van het idee:

OV-PAY maakt het kopen en verkopen van kaartjes in het openbaar vervoer voor iedereen veilig en eenvoudig. Reizigers zonder OV-chipkaart kunnen losse vervoersbewijzen kopen waar en wanneer ze dat willen. Tijdens de reis worden vervoersbewijzen met een betaalpas of contant afgerekend zonder dat de chauffeur met geld in aanraking komt. Reizigers kunnen ook voorafgaand aan hun reis een vervoersbewijs kopen via de website of de app van het vervoersbedrijf. Het vervoersbewijs kan dan direct online betaald worden met bekende online betaalmethodes zoals iDeal, creditcard of Paypal.


Deel dit idee!