OV-Klantenbarometer 2.0

  • Submitted

  • Approved

  • Populair

     

Thematische categorie van het idee:: Digitale diensten voor het OV Duurzaam Beleving
Transport systeem:: Bus Metro Tram Trein Waterbus
Wat is het doel van het idee?: Tevredenheid van OV gebruikers verbeteren
Aangemaakt: 4 jaar geleden
Aangemaakt door: Clive Ceder

Korte beschrijving van het idee (max 50 woorden):

De huidige jaarlijkse OV-Klantenbarometer is het klanttevredenheidsonderzoek voor het stads- en streekvervoer in Nederland. Alle vervoerders en alle lijnen zijn hierbij inbegrepen. In 2016 ging het om een kleine 70 onderzoeksgebieden, waar tussen half oktober en half december interviewers door het land reizen om de klantwaardering te meten. Reizigers kunnen op een papieren (!) enquêteformulier hun mening geven over hun rit/reis. We hebben het, voor de OV-Klantenbarometer van 2016, over ruim 82.000 met de hand ingevulde formulieren... Dat kan veel duurzamer en effectiever.

Volledige beschrijving van het idee:

De OV-Klantenbarometer 2.0 wordt volledig digitaal (Android/Apple app) uitgevoerd en beperkt zich niet meer tot een enkele meetperiode van zes weken, maar wordt het hele jaar door uitgevoerd. Zo creëer je een veel reëler beeld van de klanttevredenheid, omdat je je niet beperkt tot meten in één enkele (korte) periode. Je kunt ervoor kiezen om dezelfde aanpak als voorheen te behouden (medewerkers van I&O research gaan bewapend met tablets op pad om respondenten te vinden) en daarmee pak je winst in papierbesparing en het sneller kunnen verwerken van de ingevoerde data.

Echter, je kunt ook op zoek gaan naar een manier om verschillende groepen mensen (forenzen, studenten, incidentele OV-gebruikers, senioren, mindervaliden etc.) enthousiast te krijgen om meerdere keren per jaar middels de OV-Klantenbarometer app hun reizen en ritten te beoordelen. Hierin schuilt wel het risico van 'enquête-moeheid', maar met de juiste prikkels (verloten van een aantal prijzen (1), inzichtelijker maken wat voor baat de OV-branche en de reiziger hieraan heeft (2)) moet dat geen onoverkomelijke hobbel zijn.


Deel dit idee!