NS Points sparen met (trein)reizen

  • Submitted

  • Approved

  • Populair

     

Thematische categorie van het idee:: Marketing en mobiliteitsmanagement Digitale diensten voor het OV Beleving Gedragsverandering
Transport systeem:: Trein
Wat is het doel van het idee?: Tevredenheid van OV gebruikers verbeteren
Aangemaakt: 4 jaar geleden
Aangemaakt door: Teun en Vera Joosen

Korte beschrijving van het idee (max 50 woorden):

Doel: treinreizen betekenisvoller, leerzamer en leuker maken voor de reiziger. Ons idee is een veelzijdige (game-)applicatie voor op de smartphones van alle soorten reizigers. Het idee is dat reizigers door te reizen met de NS 'NS Points' kunnen verdienen/sparen, die ze later kunnen inwisselen voor bijvoorbeeld een kopje koffie of iets lekkers bij een kiosk. De kerngedachte achter onze applicatie voor NS is dat van treinreizen (nóg meer dan nu gebeurt) een betekenisvolle, leerzame en leuke ervaring gemaakt kan worden. Hierdoor zullen reizigers meer plezier beleven aan hun reis en deze ook op een nieuwe, betekenisvolle manier ervaren. (zie volledige beschrijving in het pdf. bestand voor toelichting) Net zoals bekende apps als 'S-Health' en 'Pokemon-GO' een activiteit zoals (hard)lopen koppelen aan informatie over het gelopen traject/een game-activiteit, zou het heel leuk zijn om treinreizen als activiteit ook aan een actief puntensysteem in combinatie met betekenisvolle informatie en een game te koppelen. Dit basisidee hebben wij verder uitgedacht en ook gevisualiseerd.

Volledige beschrijving van het idee:

Punten verdienen met treinreizen met NS
Reizigers verdienen bijvoorbeeld 1 punt per gereisde kilometer. In daluren worden meer punten per kilometer verdiend, zodat reizigers gestimuleerd worden om meer in de daluren te reizen. Ook kunnen meer punten verdiend worden op de minder drukke trajecten.
- Zonder actief iets ‘te doen’ in de app, maar door louter de app op je smartphone te hebben, worden met inchecken en reizen punten verdiend. De applicatie is uitsluitend actief tussen het in- en uitchecken.
- Door ‘actief’ bezig te zijn met de treinreis kunnen daar bovenop nog meer punten verdiend worden. Dus door de NS game te spelen en door in de applicatie informatie over de reis te lezen.

Hoe het werkt
Wanneer een reiziger de NS app op zijn/haar smartphone gedownload heeft (of dit kan bijvoorbeeld een onderdeel worden van de bestaande NS reisplanner-app) wordt deze app actief zodra hij of zij met de OV-chipkaart incheckt. De applicatie is dus gekoppeld aan de (persoonlijke) OV-chipkaart van reizigers. Het zou het mooiste zijn als de app ook offline functioneert, maar dat zou wellicht technisch niet zo gemakkelijk/snel haalbaar kunnen zijn.

De applicatie bestaat na het inlogscherm uit drie categorieën: Mijn reis, NS Game & Shop. Deze drie categorieën zullen wij hieronder verder uitleggen.

1. ‘Mijn reis’
Informatie over het specifieke reistraject
• Spoorkaart van Nederland te zien.
• Traject van de trein waarin de reiziger zich bevindt is inzichtelijk doordat op de spoorkaart precies aangegeven wordt hoe ver de trein al op het traject is met een rode lijn. (Wellicht is het in de app ook inzichtelijk wanneer een trein een station komt binnenrijden, waar de reiziger op de trein staat te wachten.) Zo wordt zijn reis voor de reiziger betekenisvol en inzichtelijk.
• Met het vorderen van de lijn op de spoorkaart van de rijdende trein op het traject (aantal kilometers) tellen ook de ‘NS Points’ van de reiziger zichtbaar ‘life’ op.
• Je kunt zien hoeveel meer milieubewust je reist met de trein in vergelijking met andere vervoersmiddelen.
• Je kunt zien of er railcatering aanwezig is en hoe lang de trein is die op het station zal arriveren waar je staat te wachten.

2. ‘NS Game’
• Deze game is alleen tussen de incheck met het OV en de uitcheck te spelen. Dus alléén tijdens het reizen met de NS. Met deze game zijn extra NS Points te verdienen.

3. ‘Shop’
• Informatie over je totale aantal verdiende ‘NS Points’ (& op welke trajecten je deze punten verdiend hebt = je ‘NS voetafdruk’).
• Hoeveel punten je nodig hebt voor elk product waartegen je punten kunt inwisselen, zoals een kopje koffie, een croissant of een gezonde salade.
• Je totale aantal NS Points.
• Je inwisselgeschiedenis: Tegen welke producten je in het verleden al punten hebt ingewisseld.

Wij hebben ons idee specifiek uitgewerkt voor treinreizen. Maar uiteraard is dit concept uit te breiden naar alle diensten van het OV.


Deel dit idee!