Smart LED-lighting system

  • Submitted

  • Approved

  • Populair

     

Thematische categorie van het idee:: Marketing en mobiliteitsmanagement Digitale diensten voor het OV Duurzaam Beleving Gedragsverandering
Transport systeem:: Metro Tram Trein
Wat is het doel van het idee?: Tevredenheid van OV gebruikers verbeteren
Aangemaakt: 5 jaar geleden
Aangemaakt door: Lennard Flaman

Korte beschrijving van het idee (max 50 woorden):

Het implementeren van een slim LED-licht lint systeem, verwerkt in de gehele lengte van het perron, om de doorstroom, gebruiksgemak en beleving van de reiziger te bevorderen.

Volledige beschrijving van het idee:

Het idee is om een slim led-verlichting systeem in de gehele lengte van het perron te verwerken. Het gaat om een dynamisch verlicht lint die diverse kleuren kan geven op verschillende plekken over de totale lengte, met als doel de volgende mogelijkheden:

- Voordat de trein, metro of tram aankomt, licht het lint vooraf op, op de plekken waar de passagiers in- en uit kunnen stappen. (Dus bij de deuren)
- Het lint geeft vooraf aan hoe lang de binnenkomende trein, metro of tram is. Dus het lint licht op over de totale lengte van het binnenkomende vervoermiddel.
- Met het gebruik van kleuren /knipperen of een andere animatie kan aangegeven worden dat het vervoermiddel op het punt staat te vertrekken.
- Bij vertrek kunnen allerlei mogelijke animaties afgespeeld worden voor een optimale beleving.

Enkele van de mogelijke voordelen van zo'n lichtsysteem:
- Reizigers kunnen zich alvast positioneren op de plek waar zij kunnen instappen. Dit voorkomt dat reizigers heen en weer gaan rennen.
- Met het vooraf aangeven van de lengte van de trein kunnen reizigers zich efficiënt verspreiden over de lengte van de trein.
- Met een animatie kan de reiziger zien dat de trein op vertrekken staat en dus in moet stappen. Veel reizigers proberen nog na het fluitsignaal in te stappen en met een animatie kunnen zij voor het fluitsignaal al zien dat de trein op het punt van vertrekken staat. Dit kan de veiligheid bevorderen.
- Het gebruik van leuke animaties bij bijvoorbeeld het wegrijden, geeft de reiziger een leuke beleving.


Deel dit idee!