Thematische categorie van het idee::
Netwerk Infrastructuur
Voertuigtechnologie en ontwerp
Marketing en mobiliteitsmanagement
Digitale diensten voor het OV
Herindeling van organisatiestructuur
Van deur tot deur
Duurzaam
Transport systeem::
Bus
Trein
Wat is het doel van het idee?:
Tevredenheid van OV gebruikers verbeteren
Tevredenheid van medewerkers van het OV verbeteren
Kosten van het OV verlagen
Aangemaakt:
7 jaar geleden
Aangemaakt door:
Marc van Hulst
- beter OV - meer mensen met het OV - betere afstemming - kosten omlaag
Je hoort nu vaak zeggen "de Nederlandse snelwegen zitten vol, te vol".
Wat gebeurt er als er op bepaalde traject veel lange files staan? Meer asfalt. Maar lost dat het probleem op? Ik denk van niet. Ik denk juist dat je moet gaan denken aan OV van deur naar deur (regiotaxi principe) waarbij je er voor zorgt dat zelfs in de kleinste plaats (ja daar wonen ook mensen) een goed OV traject ligt waarbij de automobilist van nu een keuze heeft: zet ik mijn wekker eerder, stap ik in mijn auto en sluit ik achteraan in de file aan of blijf ik nog even liggen en reis ik langs de file op?
Hoe werkt het:
- je wordt thuis op afroep opgehaald en naar een centraal punt gebracht. Vanaf dat punt stap je over naar bijvoorbeeld de trein of naar mijn punt 2 optie
- de wegen worden opnieuw tegen het licht gehouden en stel van de huidige 6 rijstroken haal ik er 2 af. Op deze rijstroken komt een soort van, laat ik het een spitsbus noemen. De rijdt een bepaald traject op en neer. In deze bus moet je comfortabel kunnen zitten en er moet zelfs ge internet kunnen worden.
- op het volgende centrale punt aangekomen staat een gereserveerde bus/busje en die brengt je naar je bestemming.
- als je gaat kijken naar het spoor dan moeten ook daar treinen gaan rijden die en snel van a naar b gaan (met daarvoor van huis naar de trein en vanaf de trein naar de/het bus/busje) om zo weer gemakkelijk en zonder problemen van huis naar werk en vice versa.
Dit plan is realiseerbaar wanneer je het geld dat je altijd maar in asfalt steekt nu maar in goed openbaar vervoer kunt steken.
Wanneer ik al die leuke plannen hoor over uitbreiding van wegen, het instellen van tolwegen dan hoor ik.en tegenstander van plan procederen omdat de nieuwe weg precies door of langs hun weg moet lopen en aan de andere kant hoor je bewoners uit de krimpgebieden schreeuwen "help mijn dorp verzuipt" want alles gaat weg en zijn wij verplicht aangewezen op een auto om.in het buurdorp/stad boodschappen te gaan doen.
Ik vraag me dan altijd af hebben ze dat in Den Haag niet door? Ze kunnen veel meer geld ophalen als meer mensen met het openbaar vervoer gaan en daarnaast kunnen ze eindelijk werken aan hun klimaatplan!