Slim in- en uitstappen

  • Submitted

  • Approved

  • Populair

     

Thematische categorie van het idee:: Voertuigtechnologie en ontwerp Van deur tot deur Beleving Gedragsverandering
Transport systeem:: Metro Tram Trein
Wat is het doel van het idee?: Tevredenheid van OV gebruikers verbeteren Kosten van het OV verlagen
Aangemaakt: 7 jaar geleden
Aangemaakt door: Martijn van Heusden

Korte beschrijving van het idee (max 50 woorden):

Uit de Nationale Markt en Capaciteitsanalyse blijkt dat het huidige spoornetwerk rond Utrecht vanaf 2030 zal dichtslibben. Om ons openbaar vervoer duurzaam te houden — dat wil zeggen: ervoor zorgen dat de volgende generatie er gebruik van kan maken — is het belangrijk dat we de dienstregeling optimaliseren en de doorstroom verbeteren. Zo gaat er al veel tijd verloren bij het in- en uitstappen. Hierdoor moeten treinen minutenlang stilstaan op elk station, wat bij een lange rit tientallen minuten aan extra reistijd kan opleveren. Ook is het frustrerend voor reizigers om te moeten wachten totdat iedereen is uitgestapt, alvorens te kunnen instappen. Aan de andere kant is het ook frustrerend voor uitstappende reizigers als er al anderen proberen in te stappen. De oplossing: reizigers sturen om slim in- en uit te stappen. Hierbij moet gebruik worden gemaakt van eenrichtingsverkeer.

Volledige beschrijving van het idee:

Zelfs in supermarkten hanteren we een vorm van eenrichtingsverkeer. Links erin; rechts afrekenen en eruit (of andersom). Waarom passen we dit niet ook bij treinen toe? Mijn idee is om reizigers via de 'voordeur' van het rijtuig te laten instappen, en via de 'achterdeur' te laten uitstappen (zie afbeelding). Zo is er maar één stroom mensen, in plaats van de chaos die er normaal is bij het in- en uitstappen.

Nederlanders zijn natuurlijk niet zo georganiseerd als Britten of Japanners als het gaat om mobiliteitsgedrag in het openbaar vervoer, maar met duidelijke aanwijzingen zijn reizigers goed te sturen. Zo kan er bij de 'voordeur' als aanwijzing IN komen te staan, en bij de 'achterdeur' UIT. Dit is een hele kleine en makkelijk uitvoerbare aanpassing, die bij alle soorten treinstellen en zelfs bij metro's toegepast kan worden. Deze looprichting is bovendien erg natuurlijk. Net als op een rotonde bewegen we ons dan ook in de trein tegen richting van de klok in.

Er kan ook gebruik worden gemaakt van kleuren. Bijvoorbeeld door aan de buitenkant van de voordeur een groene ledstrip aan te brengen, om nóg duidelijker te maken dat reizigers hier in moeten stappen. Hetzelfde kan bij de achterdeur gedaan worden, maar dan een rode ledstrip of een verboden toegangsbord. Idem aan de binnenkant van de treinstellen, maar dan rood voorin en groen achterin. Ook kan de juiste manier van in- uitstappen in de trein (bij aankondiging van het station) en op het station worden omgeroepen.



Deel dit idee!