Laat je vervoeren door de verhalen van de stad

  • Submitted

  • Approved

  • Populair

     

Thematische categorie van het idee:: Marketing en mobiliteitsmanagement Beleving
Transport systeem:: Bus Tram Trein Waterbus
Wat is het doel van het idee?: Tevredenheid van OV gebruikers verbeteren
Aangemaakt: 4 jaar geleden
Aangemaakt door: Danielle van den Berg

Korte beschrijving van het idee (max 50 woorden):

De stad zit vol verhalen, oude verhalen, nieuwe verhalen, verhalen over bezienswaardigheden, over gebouwen, over mensen. Vertelde verhalen, muzikale verhalen, verhalen in spoken word. En er ligt een heel netwerk in de stad dat die verhalen kan verspreiden: het netwerk van tram-, bus- en treinlijnen. In dit idee koppel ik die aan elkaar.

Volledige beschrijving van het idee:

Je kent het wel, die hop-on hop-off bussen waar je in stapt en je oortje in kunt pluggen om toeristische informatie te ontvangen. Dit idee is daar op gestoeld maar dan met drie verschillen: 1. We gaan geen extra bussen inzetten, maar gebruiken het netwerk dat er al ligt van de RET. 2. We vertellen niet alleen verhalen met een toeristische inslag, maar veel meer verhalen die er in de stad te halen vallen. 3. Je stopt niet je oortje in de stoel voor je, maar beluistert de verhalen via een app (location-based).

Ik zal het idee beschrijven aan de hand van drie voorbeelden:
Bob uit de UK installeert de app (bv City Stories) , deze herkent de locatie van de passagier (bv Rotterdam Centraal). Bob kiest welk vervoermiddel hij gebruikt (bv tram 8), welke taal hij wil luisteren (Nederlands / Engels, hij kiest Engels), waar hij naar wil luisteren (bv A: Toeristische informatie / B. Verhalen van vroeger / C. Verhalen van Nu, hij kiest A.) . Bob doet zijn oortjes in en de reis begint. Bob krijgt informatie over wat hij buiten ziet, de Westersingel, de lijnbaan, de koopgoot, de beurs, het maritiem museum, de Leuvenhaven, de Erasmusbrug etc tot aan de Euromast, daar stapt hij geïnformeerd uit.

Edith stapt in tram 7 op de Bergweg, ze moet naar de Meent. Ze kiest voor Nederlands en voor B: verhalen van vroeger. Ze hoort verhalen van oude Rotterdammers, verhalen uit de oorlog, verhalen over de wederopbouw, grote verhalen over het bombardement, kleine verhalen over stiekeme verliefdheden, allen verteld door oude Rotterdammers. Bij De Meent stapt ze ontroerd uit.

Jordy stapt in tram 23 op CS en kiest voor Nederlands en voor C: verhalen van nu. Hij hoort spoken word artiesten zoals Y.M.P. over hun stad, over de Westkruiskade, over hun jeugd. Hij stapt geïnspireerd uit in de Middelandstraat.

Je ziet het: de mogelijkheden zijn legio, want waarom niet een muzikaal kanaal met liedjes over Rotterdam en/of muziek van Rotterdammers, een architectuurkanaal, een sportkanaal. Het is een groeimodel en het kan in elke stad. Iets dergelijks kan op provinciaal niveau met de trein.

Even alleen naar Rotterdam gekeken is de winst:
Tevreden RET-gebruikers, want ze zijn geïnformeerd, geïnspireerd, ontroerd;
Dat zijn in eerste instantie Rotterdammers, en in tweede instantie diegenen die de stad bezoeken om er te werken, naar school te gaan, er als toerist zijn.
De verhalen van de oude Rotterdammers krijgen een mooi en logisch platform;
Spoken word artiesten en muzikanten krijgen een groter bereik.
Het idee is not for profit, dus niet voor het bedrijfsleven (geen advertenties), maar wel voor Rotterdam marketing en de culturele en toeristische branche.


Deel dit idee!