Gebruik van de pechstrook

  • Submitted

  • Approved

  • Populair

     

Thematische categorie van het idee:: Netwerk Infrastructuur Marketing en mobiliteitsmanagement Bedrijfsmodellen, wetgeving Herindeling van organisatiestructuur
Transport systeem:: Bus
Wat is het doel van het idee?: Tevredenheid van OV gebruikers verbeteren
Aangemaakt: 7 jaar geleden
Aangemaakt door: Jorik Weel

Korte beschrijving van het idee (max 50 woorden):

Waarom zouden we het busvervoer niet nog verder promoten door gebruik te mogen maken van de pechstrook waar auto's gewoon in de file moeten staan?

Volledige beschrijving van het idee:

Het valt mij vaak op dat de bus ook gewoon mee moet doen met de ochtend en avond spits. Dit terwijl de spits juist een ergernis is bij alle snelweg gebruikers.
Om het busvervoer verder te promoten leek het mij wel een slim idee om (in goed overleg met A de centrale en B hulpdiensten C eventueel ANWB) de pechstrook alleen tijdens reguliere spitsuren beschikbaar te maken voor de bus.
Natuurlijk is het niet de bedoeling dat er een bus op de pechstrook rijdt als de hulpdiensten deze nodig hebben of er een auto stilstaat, maar het viel mij ook op dat chauffeurs tegenwoordig nauwelijks met de centrale in contact staan. Dus waarom niet 5 minuten voordat een bus de snelweg oprijdt even met de centrale bellen en verifiëren of de pechstrook niet bezet is?
Ook kan ik mij voorstellen dat als autogebruikers elke ochtend en avond de bussen wel via de pechstrook snel voorbij rijden ze geneigd zullen zijn om de bus te pakken en niet hun eigen auto.
Natuurlijk lijkt al deze communicatie een boel werk maar als dit eenmaal wel op een adequate manier vorm gegeven kan worden (een algeheel bestand waarop met een klik de geïnteresseerde bedrijven aan kunnen geven of een pechstrook bezet is) zou dit voor het busvervoer een flink aantal nieuwe gebruikers kunnen betekenen.


Deel dit idee!