Weet waar je staat

  • Submitted

  • Approved

  • Populair

     

Thematische categorie van het idee:: Duurzaam Digitale diensten voor het OV Voertuigtechnologie en ontwerp Gedragsverandering
Transport systeem:: Metro Tram Trein
Wat is het doel van het idee?: Tevredenheid van OV gebruikers verbeteren Tevredenheid van medewerkers van het OV verbeteren Kosten van het OV verlagen
Aangemaakt: 4 jaar geleden
Aangemaakt door: Mrdh

Korte beschrijving van het idee (max 50 woorden):

Iedereen een plaats in het OV

Volledige beschrijving van het idee:

Het idee is toepasbaar voor trein, metro en tram voertuigen/rijtuigen.

Huidige situatie:
In dit voorbeeld wordt de trein als voorbeeld aangehaald, het geldt ook voor de metro en de tram.
Voor de bus kan ook, maar minder geschikt, omdat je meteen kan zien hoe druk het in de bus is.

Als mensen willen reizen en naar het perron begeven, blijven de reizigers vlak bij de trappen staan. Wanneer de trein arriveert en de deuren opengaan wil men met allen door één binnen, en hopen dat er een zit en/of een staanplaats is.
Wanneer een trein arriveert heb je nl. geen idee welk gedeelte van de rijtuigen vol of genoeg ruimte is om plaats te nemen.


Nieuwe situatie, het idee.
Alle rijtuigen voorzien van slimme sensoren. Deze sensoren meten de reizigers drukte. Aan de hand van deze gegevens worden de reizigers, in real time, middels een (bestaande ) app op smartphone en via lichtbalken, die aan de zijkant van de rijtuigen zijn, geïnformeerd .

Bestaande app's geven de aankomst, vertrektijden, perron e.d. weer. De bedoeling is dat er een functie erbij komt. Deze nieuwe functie geeft de samenstelling van de trein weer. Elk van de rijtuigen zijn voorzien van kleuren. Te denken aan Rood, Oranje en Groen. (zie voorbeeld)
Rood: Betekend dat het gedeelte van het rijtuig erg druk is.
Oranje: Betekend dat het druk is, maar dat er geringe zit/staan plaatsen zijn.
Groen: Er is voldoende zit/staan ruimte.

Naast het feit dat het via de app de drukte wordt weergegeven, wordt dit ook middels led strips, aan de zijkant van de rijtuigen zichtbaar gemaakt.
Naar gelang het druk wordt, zal het (led) lichtbalk van kleur veranderen.

Voordeel is dat niet alleen de instappende reiziger via dit systeem geïnformeerd word, maar ook de reiziger die op een volgens station/perron staat.


Om de klant helemaal van dienst te zijn, kan zelfs de drukte op vertrekborden op perrons weergegeven worden.

Op deze manier kan de reiziger zich van te voren zijn/haar plaats anticiperen en op het perron bepalen. Zo voorkom je dat iedere reiziger via 1 deur in wil stappen en zich verspreid over het perron.


Deel dit idee!